Suomen kolmaskymmenesensimmäinen toivo

Olin seonnut laskuissa. Tarkistus kertoi, että vuorossa olivat Jenten toiset ja Sannan seitsemännet maajoukkuekarsinnat. Myös Aia oli mukana, mutta tämä on Jenten hetki.

Jenten turvotus oli laskeutunut perjantaihin mennessä. Itselleni väitin, että keuhkoputkentulehdukseni on jo paljon parempi. Lähdimme matkaan tällaisella setillä:

2013-07-19 21.47.55

Saavuimme lauantain vastaisena yönä kisapaikalle. Japani-majoitukseni kalpeni hieman matkailuautojen rinnalla. Peitin ikkunat, sujahdin villasukat jalassa makuupussiin, vedin cavalierviltin korviini eikä minulla ollut mitään valittamista. Ei tullut vilu, ja vanha kunnon Titanikki oli juuri oikea tyyny sellaiseen hetkeen.

Aamulla heräsin varhain. Ilmassa oli hyvän kisapäivän tuntua. Toimitsijatkin olivat iloisia. Tutustuin, yskin, tutustuin ja yskin vielä lisää. Kurkkua kutitti niin, että olin oksentaa monta kertaa viisiminuuttisen jälkeen. Painuin kapseliini lepäämään. En saisi rempoa liikaa. Oli 98 koirakkoa aikaa toipua. Kepo piti minut kotoa käsin perillä kisan kulusta.

Päätin, että juoksen radan vaikka viimeiseen hengenvetoon. Oma lämmittely piti tehdä hyvin kevyesti. Jente onneksi osaa lämmitellä itsensä ilman apuani. Kurkkupastilli ei auttanut mitään, mutta se toimi henkisenä apuna valmistautuessani radalle. Jenten hihnaan olin solminut kakkapussin. Se saisi toimia yrjöpussina tarpeen vaatiessa. Sitä ei tarvittu – jäädyin ja hyllytin kolmannen esteen jälkeen. Painuin takaisin makuulle ja nukahdin.

Päivä oli pitkä. Toisessa tutustumisessa otin rauhallisesti. Ei tullut yhtä paha olo kuin aamulla. Muistutin itseäni siitä, miksi teen agilityä. Olo oli täydellisen seesteinen. 98 koiraa myöhemmin olin kurkkupastillin ja Jenten kanssa lähtöviivalla. Pakka natisi liitoksistaan, muttei hajonnut. Teimme sen! Nollan. Se ei ollut mikään kaunis nolla. Mutta nolla se on rumakin nolla, samalla tavalla kuin pisteet ne ovat pienetkin pisteet.

Iloitsin suunnattomasti jokaisesta 2,70 pisteestämme. Siellä me olimme, finaalissa. Minä ja Jente. Neljän epäonnistuneen vuoden jälkeen lunastin paikkani sunnuntaille. En uneksi mestaruuksista tai meriiteistä. Kuluvan vuoden ajan olen unelmoinut finaalipaikasta. En unelmoi edes hyvin menneestä radasta vaan siitä, että Jente saisi startata finaalissa finaaliyleisön edessä finaalikoirana. Nyt se oli totta.

Päivä sen kuin parani iltaa kohden. Asuntofarmarini sai väistyä tämän tieltä:

SAMSUNG

Autossa nököttämisen ja omien eväiden puputtamisen sijaan löysin itseni Hotelli Lakeudesta nauttimasta illallista agilitypainotteisessa seurassa. Olen sydämeni pohjasta kiitollinen Jaanalle ja Janille parista avainkortteja! Elelin herrana. Itseäni varten. Ketään passaamatta. Vailla vastuuta. Ilman sotkuja ja kiukutteluja. Heittäydyin kylläisenä ja suihkun raikkaana kahden peiton ja neljän tyynyn keskelle. Kelluin sikeässä unessa aamuun saakka.

Hotelliaamiainen pelasti päivän. Sen turvin jaksoin koko pitkän kisarupeaman. Vointikin oli kummasti kohentunut edellispäivästä. Hyvän mielen kisapäivä ei olisi voinut alkaa paremmin.

Rata numero kolme oli meidän juttumme. Jäädyin jälleen ja hylkäys tapahtui neljännellä esteellä. Rähmä. Agility ei ole kiva harrastus silloin, kun saa mennä vain kolme estettä.

Edes kilpailun ylituomari ei hoksannut Jenten olevan mukana kilpailussa kolmannen radan jälkeen. Siellä me olimme. Matkalla kohti finaalia. Jos asia on vielä jollekin epäselvä, totean tässä kaikkien todistajien läsnäollessa, että olkoonkin Jente rotuisekseen ruma yksilö, se on aivan ehta ja puhdasverinen cavalier kingcharlesinspanieli. En löytänyt Jenteä Koirakuvista. Olisin yllättynyt, jos olisin. Jente jää aina väliin myös kuvaajilta. Tai sitten olemme molemmat niin rumia, ettei meistä saa julkaisukelpoista otosta.

Uutta matoa koukkuun tarjosi hyppyrata. Se oli näppärä kierros. Jente meinasi taas luikahtaa ohjaksistani, joten jouduin kierrättämään yhden siivekkeen pitkää ja hidasta reittiä. Olin radasta jälleen onneni kukkuloilla. Olin sitä siksi, että Jenten pelastaminen vaihtoehtoisen reitin turvin onnistuu vain harvoin. Saldoomme lisättiin reilut parikymmentä pistettä.

Sijoituksemme finaaliradalle lähdettäessä ei ollut mairitteleva. Se oli hitaassa päässä. Nautin silti täysin rinnoin. Edellisestä karsintafinaalistani oli viisi vuotta aikaa. Minun Jenteni oli finaalissa. Siellä Jenten sieti olla. Se oli paikkansa ansainnut.

Rata oli kelvollinen. Ansku leikkasi videolta hienotunteisesti putken jälkeisen lenkin kohti keinua. Oli kiva mennä. Ohjasin kontaktiesteet riskireittiä. A-esteellä se kostautui kisauramme komeimpana loikkana. Onhan höhlää torpedoida ensimmäistä kertaa kolmosluokan historiassamme nolla kontaktivirheellä maajoukkuekarsinnoissa. Puhdas rata ei tosin olisi riittänyt pisteille, joten se siitä.

Jos totta puhutaan, videoiden katsominen aiheuttaa ihastuksen sijaan ennemmin korvien punoitusta. Viikonlopun radat olivat kaukana parhaistamme. Kisafiilikseni oli yhtä täydellinen kuin Agirodussa. Olemme kesän ja kevään mittaan tehneet kauneimpia ratojamme. Nyt niistä ei ollut tietoakaan. Radat olivat kivoja, ja silti Jente meinasi livetä väärälle reitille epätavallisen monta kertaa ja jokaisella radalla. Toisaalta Jente oli tahmea. Se piti survoa jopa putkiin.

Olisin pystynyt parempiin suorituksiin. Asia ei kismitä, koska viiden nollan povaaminen kisakunnollamme olisi ollut silkkaa epärealismia. Olen ikionnellinen, että teimme yhtään minkäänlaisia nollia. On ihastuttavaa huomata, että Jente pääsee ihanneaikoihin, vaikka suorituksissa oli petraamista. Jente ei tiputellut rimoja. Jente ei tyrinyt. Videoilta tuskin välittyy totuus siitä, että sitten viime kesän karsintojen olen edennyt agilityssä noin valovuoden.

Sullouduimme koko mankelin läpi. Karsintaviikonloppu on kaikessa kokonaisuudessaan huikea matka. Totta kai sitä janoaa lisää.

Nolot videot tulevat tässä (kiitos Jaana, Ansku ja Esa!):

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s