Se on valju tunne, kun kävellään yli aivan kuin toinen olisi ilmaa

Ketyilin kisaturistina. Tornion kisoissa on aina kiva tunnelma ja hyviä hampurilaisia. Satoi vain vähän. Ilma oli lämmintä.

Esittelin ylpeänä Kaisalle kolmella lämppähypyllä, kuinka hienosti Aia on oppinut erottamaan takakierron ja takaleikkauksen siivekkeenkierrosta. Yhdessä hetkessä palkkasin Aiaa selin hypyille. Käännyin katsomaan taakseni nähdäkseni, kuinka Aia kipittää tekemään tuttavuutta bordercollien kanssa. Havaitsin, että omistaja oli oikein Nimi ja nostamassa jo toista hyppyä maksikorkeuteen. Keräsin koikkerini, ja väistyin takavasemmalle. Aian treenailut oli treenailtu.

Jos joskus on tullut vahva tunne siitä, että paikalla on Agilitaaja ja sitten on meikäläinen, niin silloin. Totuus tekee kipeää, mutta minkäs teet. Kuka edes uskaltaa päästää koiransa samalle radalle vieraan koikkerin kanssa? En minä ainakaan.

Eikä aikaakaan, kun kesken toisen koikkerin treenaamisen paikalle saapui toinen bordercolliella varustettu ihminen, joka nappasi yhden hypyn syrjään. Ihan tuosta noin vain. Hänen piti saada harjoitella juuri sillä hetkellä.

Että kivaa harrastusta vain kaikille.

Sellainen agility-yrittäjä, jonka hyvään kohteluun tai ylipäätään huomioimiseen vaaditaan tietty teksti t-paidassa ja se, että maksat koulutuksista säännöllisesti, ei ainakaan minua kiinnosta. Oli miten taitava tahansa.

Kuuluu terveeseen sosiaaliseen kanssakäymiseen huomioida toinen ihminen. Ei voi olla niin kiire, ettei ole muutamaa sekuntia aikaa voinko-ottaa-äkkiä-pari-hyppyä- ja joo-ota-ilman-muuta-keskustelulle. Onko se niin, että kun kusi velloo tarpeeksi kauan pääkopassa, ihminen alkaa kulkea toisen yli?

On tyypillistä, että arvokisoissa jokaisella kolmella eri säkäryhmille rajatuilla lämmittelysarjoilla harjoittelee bordercollie. Käytän lämppähyppyjä Jenten kanssa ani harvoin, syystä. Lieveilmiöitä löytyy kaikista kokoluokista. Väärän rotuisen tai hitaan koiran, kuten cavalierin, kanssa harrastamalla voi olla varma, että jonkin sorttista syrjintää esiintyy. Maksi-ihmiset päihittävät omien kokemusteni mukaan reilusti pikkukoiraohjaajat toimintansa härskiydessä.

Bordercollieissa ei ole mitään vikaa, mutta niiden omistajat tekevät rodusta tykkäämisen vaikeaksi. Jentekin pelkää. Vaikka Jente kipittää käskystä kauniisti rinnallani lämpät ja jäähkät, aivan liian usein valtoimenaan kiihdyttelevä bortsu juoksee sen yli. Se ei ole reilua.

Itse kukin voi tarkastella peiliä. Vanhojen tuttujen moikkaaminen heikentyy vuosien kuluessa. Suomen kolkalla on merkitystä. Pirkanmaalla yritin aluksi moikkailla, mutta tunsin itseni useimmiten vain typeräksi, kun vastakaikua ei tullut. Siinä missä kuopiolaiset eivät voi ohittaa tapausta puhuttamatta, Tampereella ihmiset osaavat kävellä toista kohti katsahtamatta tähän. Omaksuin paikallisen putkikatseen nopeasti. Tapaa on hankala säädellä, ja muualla päin Suomea se on moukkamaista.

Siitä huolimatta, että sain hyvän muistutuksen siitä, etten tule koskaan olemaan huipputason Agilitaaja, Aia pelasti päivän. Bordercollieita ei näkynyt missään, joten uskalsin lähestyä lämppähyppyjä vielä toisen kerran. Koikkeri teki kahta hyppyä hyvällä vireellä. Ei putken tai muun avulla. Hyppyjä hyppyinä, kisapaikalla. Hyvä, Maikkeli! Tämä on naksuttelulla saavutettu kunnon edistysaskel.

2 thoughts on “Se on valju tunne, kun kävellään yli aivan kuin toinen olisi ilmaa

  1. Tähän väliin pitää kiittää teidän poppoota hyvistä blogeista! Niitä harvoja koirablogeja joita enää viitsin seurata, nämä ovat tervejärkisyydessään ja suhteellisuudentajussaan kerrassaan ilahduttavaa luettavaa.

    Kiitos ja syvä kumarrus, ja hyvää kesää 🙂

    • Kiitos tsemppaavista sanoista! Siitä, että joku ylipäätään jaksaa nähdä vaivaa kommentoidakseen, tulee tietysti aina hyvä mieli. 🙂 Välillä blogi meinaa lipsahtaa perinteiseksi treeni- ja kilpailublogiksi, mutta yritän välttää sitä parhaani mukaan.

      Kuin myös: hauskaa kesää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s