Tuumaustauko

Kepit ovat edenneet hyvin. Lähtökohdassa Aia osasi porttitempun ja oli tehnyt niitä kaksi peräkkäin. Kahdeksassa päivässä olemme päässeet kuuteen keppiin. Aivan suoraan linjaan en ole tohtinut kepakoita asettaa enkä lisätä portteja, vaikka Aia varmasti osaisi.

Aia tekee viisi ensimmäistä toistoa oikein. Sitten alkaa ropista virheitä. Se on vaikein vaihe kouluttamisessa: en voi olla täysin varma, onko oikein vaatia haluamaani suoritusta, kun koira on aivan solmussa. Videolta näkee hitaat suoritukset, joita on edeltänyt kamppailu keskimmäisen portin kiertämisen kanssa. On henkisesti raskasta panna koira tekemään suoritusta uudestaan ja uudestaan, vaikka yritys on entistä heikompi joka kerta. Mutta. Joka kerta Aia on lopulta suoriutunut tehtävästä. Joka kerta. Aia tykkää sitä enemmän kepeistä mitä enemmän väännän sen kanssa kättä suorituksesta. Se tuntuu kieroutuneelta.

Pysyn siis kovana. En tyydy siihen, että Aia tekee viisi ensimmäistä suoritusta. Jos lopetan tähän, Aian kepeistä tulee yhtä heikot kuin Jentellä. Tärkeintä on se, että vaikka työstän Aiaa suuressa paineessa, koira ei ole kertaakaan mennyt lukkoon. Tai edes meinannut mennä. Minun ei tarvitse enää pelätä sitä. Päinvastoin kävelemisen jälkeen tiedän Aian löytävän tekemisen ilon. Hinkuvan kepeille. Yhtäkkiä Aian motivaatio riittää pujotteluun pelkän illan sijasta mihin vuorokauden aikaan tahansa. Se on rakkautta keppejä kohtaan. Kieroutunutta sanon minä.

Hienoin oivallukseni on se, että pystyn opettamaan Aialle nopean estesuorituksen esteelle kuin esteelle. Olen osannut opettaa nopean suoran putken ja lankulla juoksemisen. Agility on koulutuskysymys. Se on työtä, työtä ja työtä. Edessä seisoo kiitos. Olen hyvilläni, että Aia on antanut minulle jo nyt näin paljon.

Olen vältellyt opettamasta Aialle satavarmaa paikallaoloa. En tiedä miksi. Nyt se olisi hyödyllinen taito, joten otan sen tämän viikonlopun projektiksi. Olen säästänyt istuma-asentoa juuri sitä tarkoitusta varten.

Pidämme molemmat pienen luovan tauon kepeiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s