Urpo, urpompi, tosiurpo

Olen huomannut, että elämä cavalierin kanssa on välillä yhtä hyrskyn myrskyä. Koikkeri ja etenkin sheltit ovat arjessamme hajuttomia ja mauttomia. Niiden olemassa oloa ei havaitse ellei halua. Cavalieri on toista maata. Cavalieri töhöttää, huiskii ja urpoilee. Ruoka-ajan läheisyys on suoraan verrannollinen vilinän ja vilskeen määrään.

Paitsi että cavalieri näkyy, se myös kuuluu kaikkialla. Cavalieri on touhottaessaan pelkkää hännän ja makkaravartalon aktiivista heilumista. Suusta ei kuulu pihahdustakaan. Pohdin joskus, mistä ääni ja tohina sitten tulevat. Tarkkailin koiriani sillä silmällä, ja totesin seuraavaa: Eo peruuttaa päin peltiämpäriä. Veretseisauttava räminä syntyy kannen osumista seiniin ja lattiaan. Eoa ei kiinnosta, se ajattelee ruokaa. Eo jyrää kaiken irtaimiston, esimerkiksi pyykkitelineen, maan tasalle. Rapinaa ja töminää. Jente tonkii vaatehuoneessa. Tai kurottelee hiukopalaa jostain korkealta. Nopearytminen kipikipi-kipikipi-kipikipi laminaattia vasten. Touhuillessaan cavalier on erittäin äänekäs rotu. Eo on ja Neleh oli tosiurpo. Jente ei ole aivan yhtä paha. Jente on piilourpo. Jos palaan juuri lähdettyäni kotiin, löydän Jenten keittiön pöydältä. Nuolemasta, kuinkas muuten.

Jente ja Eo asettuvat usein päivystämään useiksi tunneiksi vessaan. Ne syöksyvät ovea kohti tai päin ovea riippuen siitä, onko se auki vai kiinni. Ruokin cavalierit wc-tiloissa. Hotkiessaan ne roiskivat ruokaansa ympärilleen. Mielestäni on vähiten ällöttävää, että sotku ja sitä seuraava lattian perinpohjainen nuoleminen tapahtuvat kylpyhuoneessa. Hyvä puoli on myös se, että vessassa cavalierit odottavat järjestyksessä. Muutoin ne kolisevat paitsi vessan oveen, myös päin seiniä ja keittiön kaappeja. Kieltäminen ei auta. Aivan kuin ne eivät tajuaisi, mitä tekevät.

Kaikkien urpojen urpoksi julistan kuitenkin Fasun, joka vaihteeksi loukkasi tapaturman saattelemana jalkansa olemalla oma urpo itsensä. Fasun, joka nukkuu korva vesikupissa ja on niin monet kerrat meinannut päästä hengestään urpoilemalla. Milloin se on istunut keskellä liikenneympyrää, ongittu lietesäiliöstä tai mennyt muuten vain menojaan. Sukua omilleni. En voi kiistää. Mutta kyllä Fasu on näistä pahin.

fasu_urpo

Fasun Helsingin-vierailu. Kurkottelee hotkiakseen pihlajanmarjoja. Hotkikin. © Senni. Pöllitty kuva. Ei Senni pahoita mieltään. Koira ei vahingoittunut kuvauksissa.

Jos rakastat rauhaa ja kontrollia, älä hanki ainakaan cavalieria. Miksi ihmisillä on cavaliereja? Miksi hankkia Jente, joka ruuan himossaan tyhjensi vaatehuoneesta kolme hyllyä, ja roikkui hampaillaan yli puolentoista metrin korkeudella olevan nappulasäkin nurkassa? Sai säkkiin reiän ja ehkä yhden nappulan kaiken uurastamisen päätteeksi.

Siksi, että cavalierin kanssa saa kokea kokemisen arvoisia hetkiä, joita sheltti ei koskaan tarjoa. Niitä ja harmaita hiuksia.

1 thought on “Urpo, urpompi, tosiurpo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s