Keyword

Vire.

Jenten kanssa en ole oikein ymmärtänyt, mitä vireen hallinnalla tarkoitetaan. Jente menee hyvin ohjasin miten hyvin tai huonosti tahansa. Jente on aina sama. Jente ei keitä yli eikä ali. Jente on tunneoppinut. Jente oli sitä heti, kun aloimme harjoitella agilityä.

Jossain vaiheessa luulin, että Aian kohdalla on kyse motivoimisen onnistumisesta ja epäonnistumisesta. Se hämäsi. Aian leikkimisessähän ei ole ollut mitään vikaa. Sen sijaan viretila on ratkaiseva tekijä.

Demonstroidaanpa – jos viretila ei ole kohdallaan, eli yritän mennä Aian kanssa ihan tuosta noin vain, Aia menee näin:

Eli ei mene.

Puoli minuuttia myöhemmin en ole muuttanut mitään muuta kuin itseäni:

Vire ei ole toki täydellinen. Ei minulla ole mitään hajua, miten sellaiseen pääsee. Vaikeassa kohdassa tuntui kuin koirasta loppuisi potku kesken radan. Vaihtoehtoja ovat, että Aia menee noin, tai että Aia ei mene ollenkaan. Noin on täydellinen. Alavireiselle koiralle on tärkeää osata suoriutua annetusta tehtävästä. Meno katkeaa kuin leikaten, jos Aiaa pyytää tekemään jotain, mitä se ei vielä osaa. Tunneoppimisesta en osaa sanoa.

Fiilistelen edelleen sitä, ettei Aia ohittele hyppyjä. Kolme kuukautta sitten Aia ei suostunut sitoutumaan edes riemurallin juoksemiseen. Nyt se ei tule ohi millään. Aiaa ei tarvitse puskea esteille. Riittää, kun vain linjaa.

Takakiertoa pitää vahvistaa ennen kuin Aia voi tehdä sen radalla. Ohjauksen puolesta Aia on kisavalmis, kun saan opetettua sille lisäksi lähestymiskäskyn. Ei ole vaikea juttu, mutta kaikki ajan kanssa.

Alavireisen koiran kanssa on hienoa se, että on pakko oppia, kuinka koiraa tulee viedä. Suhde ja rytmi kehittyvät alusta saakka. Jenten kanssa ne eivät meinaa vieläkään aina löytyä. En voi koskaan saada Jenteen yhtä hyvää kontaktia kuin Aiaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s